flyfoto utsira 2008 img 0002 utsira

Utsira

- Norges beste vestkant

Utsira har mye å by fram. Flott natur med turstier og gode fiskemuligheter. Svømmehall/ idrettshall, restaurant og nærbutikk. Utsira er et travelt samfunn, med mange tilbud, som er verdt et besøk.

Utsira er ei øy som ligger en time og ti minutter med M/S Utsira, vest for Karmøy og Haugesund. Det er Norges minste kommune med sine ca 200 innbyggere. Men selv med sine få innbyggere er Utsira et aktivt lokalsamfunn, og å delta i sosiale aktiviteter som musikkorps, idrettslag, velforening og husflidslag er nesten en selvfølge.

Det har bodd mennesker fast på Utsira siden folkevandringstiden, men det er også funnet boplass fra eldre steinalder. Utsira ble utskilt som egen kommune fra Torvastad i 1924. Ved det første ordinære valget i 1926 skjedde det mirakuløse at 11 av 12 innvalgte representanter var kvinner. Åsa Helgesen ble valgt til Norges første kvinnelige ordfører og ledet "skjørteregimet" på Utsira i to år. Kvinnevalget på Utsira var en politisk sensasjon og ble lagt merke til langt utenfor Norges grenser.

 
Overnatting Utsira

Avstander

Strekningen mellom de to havnene er ca. 2 kilometer, og det tar ca. 20 minutter å gå fra nord til sør. Indre havn i "Nordevågen" er en av Utsiras perler. Molo- og kanalanlegget er fra ca. 1870. Her ligger også serveringsstedet Dalanaustet. På veien sørover ligger Utsira kirke. Den ble oppført i 1785, men har blitt modernisert og forbedret flere ganger. Våren 2002 stod det nye kirkeorgelet ferdig som et resultat av mange års felles sparing blant sirabuene.

Utsira fyr ligger på øyas høyeste punkt (68 moh) og er med dette, det fyret i Norge som ligger høyest. Fyret ble første gang tent i 1844 og lyser fortsatt. Det har vært værobservasjoner ved fyret siden 1867 og dette er Norges eldste værstasjon i sammenhengende drift. I "Sørevågen" ligger sjøhuset til Mikal Klovning. Mikal Klovning var notbas under sildefisket, som tok slutt i 1955. I motsetning til alle andre, trodde han at silda ville komme igjen, derfor står sjøhuset akkurat slik som det gjorde da fisket pågikk. Sjøhuset er i dag en underavdeling av Karmsund folkemuseum.
 
Overnatting Utsira

Landskap

Utsira har et særegent landskap. Mellom de to havnene i nord og sør strekker Siradalen seg. Mot øst og vest ("austramarkje" og "vestramarkje" selvsagt) er det utmark med fint turterreng og gode fiskemuligheter. Utsira er også kjent som en meget god fuglelokalitet, og blir flittig besøkt av ornitologer, eller "fuglafolk" som sirabuen sier, i trekkperiodene. Utsira har flest førstegangsobservasjoner av fuglearter i Norge.

Utsira er bygd opp rundt fiskeriene. Nå har sirabuen funnet andre yrker, hovedsakelig innen offshore og skipsfart. Bedre kommunikasjon med fastlandet og flere overnattingsmuligheter og matservering på øya har gjort Utsira til et populært feriested. Det finnes en nærbutikk på øya, den ligger ved havna på sør og har de fleste dagligvarer.
Overnatting Utsira

Kommunale tilbud

Utsira har egen barnehage og skole, men etter grunnskolen må elevene til fastlandet for videre utdanning. Kommuneadministrasjonen ligger på Siratun, som ligger midt på øya. Her er det også svømmehall og idrettshall.

Utsira - Norges beste vestkant, som sirabuen ynder å kalle det, har mye å by fram. Ikke la dårlig vær skremme deg fra å ta turen, ikke alle fastboende er like sjøsterke heller. Ta sjøsyke-tabletter i god tid før avgang og legg deg ned med hodet i ro - det hjelper de fleste ved urolig sjø.

Ta kontakt

Utsira Servicesenter AS - Utsira Overnatting

Postboks 104 5547 Utsira

E-post: utsiraovernatting@utsira.com

Telefon: 52 75 00 08

Mobil: 912 42 714

 

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter. Klikk her for å registrere deg!
​Registrer »