Gatekunst UtsirArt

Tau_Bord
Et spennende kunstprosjekt har også gjort Utsira til et attraktivt reisemål for mennesker som er opptatt av å oppleve gatekunst. I løpet av en knapp uke i 2014 med lange arbeidsdager i overveldende frisk luft og vakre omgivelser fikk kunstnerne oppleve øyboernes entusiasme og hjelpsomhet. Unge som gamle stilte murer, siloer, låvedører og husvegger til disposisjon  for kunstnere som i andre sammenhenger gjerne må stjele seg til en  ulovlig vegg i nattens mulm og mørke.  

Initiativet kom fra en av gatekunstnerene som så gjerne ville besøke Norge, en gatekunstentusiast som besitter Norges kanskje største instagramkonto dedikert til gatekunst og kjæresten hans som kjente den bittelille øyas unike kvaliteter og fremste organisator. Sammen med et stort antall sponsorer og frivillige har Utsira fått ting til å skje, og åpnet veien for et unikt møte mellom kunst og natur i havgapet.
Kunstnerne fra England, Spania og Norge har latt seg inspirere av øyas spesielle historie og unike miljø. Det mest spektakulære synet er kanskje øyas to vindmøller med tjueseks meter høye figurer som forestiller Frigg og Frøya fra norrøn mytologi i den kjente gatekunstneren Stiks særegne strek. Han ble fascinert av tanken på at øya har vært bebodd fra steinalderen. Hans verk kan ellers sees både i London, NYC, Jordan og Japan.

ATM har deltatt på en utstilling på Victoria&Albert Museum i London, og ønsket å komme til Utsira nettopp fordi dette er et unikt sted for fugleliv. Han maler utrydningstruede fugler for å vekke oppmerksomhet om den alvorlige utviklingen store deler av verdens fuglebestand  i møte med industrialisert jordbruk og økt forurensing. Han opplevde møtet med øya og de mange ornitologene som magisk.

Duoen PichiAvo kommer fra  Spania, og  jobber alltid med ”lovlige vegger. Grunnen er enkel; når teknikken er en kombinasjon av pensel og sprayboks tar ting tid. De ble grepet av historien om Aase Helgesen som ble valgt som Utsiras og Norges første kvinnelige ordfører i 1926, og malte blant annet et seks meter høyt portrett av henne på den store vanntanken i nærheten av fyret.

JPS kommer fra samme by som den noe mer kjente Banksy: Bristol. Han kombinerer gjerne kjente figurer og budskap med dobbel bunn – gjerne både humor og dystre eller politiske undertoner. I likhet med mange andre som jobber med sjablongteknikk er han sterkt inspirert av sitt bysbarn Banksy, noe som fra tid til annen fører til aldri så lite hysteri rundt nye verk som dukker opp.

3fountains er en hemmelighetsfull kunstner, som ikke lar seg avbilde. Få vet at gatekunst er en viktig del av livet hans. Han har spredd verk med budskap kjærlighet over hele øya, og plantet til og med et hjerte på grunnmuren til selveste ordføreren på Utsira.

Av norske kunstnere i havgapet er LASTAA, som blant annet forvandlet store siloer til suppebokser ikke helt ulike Andy Warholes ikoniske verk. I 2020 har den norske gatekunstneren Hama Woods laget to kunstverk på Utsira. Og i 2021 Nils Westergard.
 
Det å oppleve kunst i det offentlige rom er mangelvare på små steder, og hele prosjektet ser ut til å øke bogleden på øya for både gamle og unge innbyggere. Nå håper gjestmilde øyboere at kunstelskere legger veien om øya og deler denne spesielle opplevelsen med dem.
La%20staa%2C%20silo
La staa
Gatekunstvandring på Utsira
Utsira er også kjent som gatekunst-øya uten gater. Her kan man oppleve mye flott kunst i det offentlige rom på egenhånd eller ta nærmere kontakt med oss for en gatekunstvandring med guide. Forespørsel om guiding: utsiraovernatting@utsira.com
Foto: Atle Grimsby
3F
Video: Svein Mikkelsen
Foto: Atle Grimsby
JPS
Gatekunstkart
Besøk i JPS sitt permanente Gallery i Gamleskolen, Hovlandsvegen 36. Markert med pistol i kart.

Bilder fra Flickr
 
Linker: 

Søk bilder med #utsirart og #utsira for visuelt inntrykk.


Kunstnerpresentasjon »

Stik »

ATM »

PiciAvo »

LaStaa »

JPS »

3fountains »

Flere aktiviteter

Gatekunst UtsirArt

»

Turforslag

»

Grønn Teambuilding

»

Fiske

»

Geocaching

»

Kano og sykkelleie

»

Fuglekikking

»

Idrett

»

Historiske bygninger

»