Kan du ein sumardag tusenfryd sjå,
smilande her innmed havkanten stå?
Kleder vår øy i den finaste let.
Tru om du nokonstad maken har sett?
Utsirasangen
Ramsalte omgivelser

Utsira

Tau_Bord
Utsira er ei øy vest for Karmøy og Haugesund; én time og ti minutter med Rutebåten Utsira.
Overnatting Utsira

Utsira Kommune

Utsiras kommuneadministrasjon og servicetorg ligger i kombibygget Siratun midt på øya. På Siratun er det bla. sykehjem, bibliotek, svømmehall og idrettshall. Utsira har egen barnehage og skole, men etter grunnskolen må elevene til fastlandet for videre utdanning.

Ved det første ordinære valget i 1926 skjedde det mirakuløse at 11 av 12 innvalgte representanter var kvinner. Åsa Helgesen ble valgt til Norges første kvinnelige ordfører. Kvinnevalget på Utsira var en politisk sensasjon og ble lagt merke til langt utenfor Norges grenser.
Flyfoto Utsira

Historie


Det har bodd mennesker fast på Utsira siden folkevandringstiden, men det er også funnet boplass fra eldre steinalder. Bosetting for 10000 år siden. Utsira ble utskilt som egen kommune fra Torvastad i 1924.

Utsira er bygd opp rundt fiskeriene. Nå har sirabuen funnet andre yrker, hovedsakelig innen offshore og skipsfart. Bedre kommunikasjon med fastlandet og flere overnattingsmuligheter og matservering på øya har gjort Utsira til et populært feriested.
Overnatting Utsira

Rutebåten Utsira

MS Utsira transporterer varer, biler og folk 3-4 ganger daglig mellom Haugesund og Utsira. Båten er spesialbygd for farvann og samfunn. Med stabilisatorer, slingrekjøl og stabiliserende vinger, er det en moderne ferge vi har som tar ca 19 biler.

MS Utsira har anløp like ved våre ferieleiligheter på Bølgen i Nordevågen. Avstand fra ferjekaien til Fyrvokterboligen er ca 1 km og avstand til Sildaloftet ca 2 km.

Tlf: 918 81 565/ 478 80 144
 
Overnatting Utsira

Landskap

Utsira har et særegent landskap. Mellom de to havnene i nord og sør strekker Siradalen seg. Mot øst og vest ("austramarkje" og "vestramarkje" selvsagt) er det utmark med fint turterreng og gode fiskemuligheter. Utsira er også kjent som en meget god fuglelokalitet, og blir flittig besøkt av ornitologer, eller "fuglafolk" som sirabuen sier, i trekkperiodene. Utsira har flest førstegangsobservasjoner av fuglearter i Norge.

 
Overnatting Utsira

Avstander

Strekningen mellom de to havnene er ca. 2 kilometer, og det tar ca. 20 minutter å gå fra nord til sør. Indre havn i "Nordevågen" er en av Utsiras perler. Molo- og kanalanlegget er fra ca. 1870. Her ligger også serveringsstedet Dalanaustet. På veien sørover ligger Utsira kirke, kommuneadministrasjon, spisestedet Dahmsgård. Helt i sør Joker Utsira.
Utsira%20fyr%20foto%20Adam%20S%C3%A9bire

Utsira Fyrstasjon

Utsira Fyrstasjon ble satt i drift 15. august 1844. Kjennetegnet var 2 fyrtårn med fast lys - tvillingtårn. Over 100 mann var i arbeid med å bygge fyrstasjonen. Utsira fyr ligger på øyas høyeste punkt (68 moh) og lyset fra fyret er med dette det som ligger høyest over havet i Norge, 78,2 meter over havet.

I 1890 ble det installert en ny linse, et 1. ordens gruppeblinkfyr, i det vestre tårnet. Det østre tårnet ble da tatt ut av drift. Fyret ble automatisert og avbemannet i 2004. Fyret er fortsatt i drift, men fyrvokterboligene leies nå ut til turister og andre hele året.